Modernia opiskelija-asumista Jyväskylän sydämessä

KOAS Korttelikylä on Mäki-Matin kaupunginosassa sijaitseva opiskelija-asumisen kortteli. Moderni korttelikylä koostuu yhteensä viidestä kerrostalosta, joista kolmessa asuu opiskelijoita. A- ja C-talot valmistuvat vuodenvaihteessa 2022-2023, B-talo yhteistiloineen huhtikuussa 2023.

Korttelikylän opiskelija-asuntokortteli sijaitsee lähellä Jyväskylän keskustaa, yliopiston kampuksen vieressä. Korttelikylästä on lyhyt matka myös JAMKin ja Gradian kampuksille. Voionmaankadun ja Pitkäkadonvarteen valmistuneissa 6-7-kerroksisissa rakennuksissa on yhteensä 226 asuntoa, joista suurin osa on tilavia yksiöitä. Asuntotyyppeihin tuovat monipuolisuutta maantason ja ylimmän kerroksen parviasunnot. Kaksiot ovat kooltaan 36-42 m2. Kohteet suunnitteli Arkkitehtitoimisto Inario Oy, ja pääurakoitsijana toimi Pohjola Rakennus Suomi Oy.

Inhimillistä mittakaavaa

Korttelikylän suuri rakennusmassa on suuri kokonaisuus. Sen 12 000 m2 on melkoisesti paljon tehokkaampaa rakentamista kuin ympäristössä on. Suurin haaste arkkitehdeille oli, ettei kokonaisuudesta tule liian laitosmainen. Esimerkkejä jättimäisistä opiskelija-asuintalokomplekseista löytyy vaikkapa Tampereen Hervannasta.

Korttelikylä on pilkottu hienosti inhimilliseen mittakaavaan, vaikka tiivis kortteli jäsentääkin hajanaista ympäristöään. Korttelikylän kivirakenteiset talot ovat kapealinjaisia ja harjakattoisia. Suunnittelijoiden mukaan pienten asuntojen toisteisuus verhoutuu monimuotoiseen julkisivuun ja kohtuullisen kokoisiin rakennusmassoihin. Koska kokonaisuus on jaettu pienempiin osiin, kortteli näyttää erilaiselta kaikista lähestymiskulmista.

Jyväskylä tunnetaan arkkitehti Alvar Aallon tiiliarkkitehtuurista myös yliopistokampuksella. Osittain siksi tiilijulkisivut olivat luonteva valinta myös Korttelikylään. Tiili on myös kestävä vaihtoehto.

–Pitää myös muistaa, että rakennus jää rakennuttajalle vuosikymmeneksi. Tiili on kestävä materiaali. Se vanhenee kauniisti eikä tarvitse niin paljon huoltoa, arkkitehti Nikolas Davies lisää.

Korttelikylän rakennusten julkisivut on verhoiltu vaaleanharmaalla tiilellä, mutta erilaiset tiilet ja kaksi saumaustapaa rikastuttavat julkisivujen ilmettä. Korttelikylän rakennusten arkkitehtuuri on viritetty yksinkertaiseksi, selkeisiin kappaleisiin. Tiili tuo julkisivuun pienemmän ja rouhean mittakaavan.

–Saimme taloja eroteltua kolmella sävyllä ja yhdessä niistä muodostui rikkaampi kokonaisuus, Davies jatkaa.

Tiilitehdas Raikkonen Oy:n käyttämä savi on lähialueelta.

–Hieman tavallista matalampi tiili, 52 mm luo tiilestä pidemmän vaikutelman ja antaa julkisivulle omaleimaisuutta. Väri sävytettiin arkkitehtuuriin sopivaksi. Yhteistyö tiilitehtaan kanssa toimi erittäin hyvin, Davies kiittää.

Muurauksesta vastasivat Muuraus Nahkala Oy ja Muurausliike Sami Vanne Oy.

Haastava muuraustyö

Arkkitehdit halusivat julkisivun kadun puolella muurattavan siistiksi ja saumauksen puhdaslinjaiseksi. Pihan puolella jäljen tuli olla rouheaa.

Käytimme spekseissä ilmauksia siisti ja sotku. Jokainen ammattimuurari osaa tehdä siistiä, mutta sotkuinen jälki on vaikeampi toteuttaa. Halusimme todella rouheaa. Pyysimme mallimuuraukset 1x1m tiililadonnoista kummallekin tyylille erivärisistä tiilistä ja kävimme työmaalla keskustelua riittävän sotkuisesta jäljestä. Jouduimme sanomaan, että liian vaisua. Laastia ei ole läiskitty riittävällä tarmolla. Kun jälki oli hyvä, merkkasimme tussilla mallisuorituksen, Heikkinen ja Davies muistelevat.

Arkkitehdit toteavat, että kaikkia sotku ei ihan heti saanut puolelleen ja he tuppasivat järkyttymään ohi kulkiessaan, mutta rouhea pinta antaa kyllä hyvää kirjavuutta muurauspintaan sisäpihalla.

Suunnittelijat haluavat muurarien lisäksi kiittää molempien kohteiden vastaavia mestareita Timo Mäntynen ja Antti Savolainen, jotka tekivät erinomaista työtä valtavien paineiden alla ja pysyivät vielä iloisina.

Kaikin puolin onnistunut

Lopputulos on kaikin puolin hieno. Niin asukkaat kuin ohikulkijatkin voivat olla Korttelikylään tyytyväisiä. Yliopistokaupunki Jyväskylä on saanut keskustaansa arvoisensa tiilikorttelin. Tiilivalmistajalle kohde on sulka hattuun.

–Kohde oli hieno esimerkki hyvästä yhteistyöstä kaikkien osapuolien kesken hyvässä yhteistyössä, lopputuloksena hieno kokonainen uusi keskustakylä, Teemu Raikkonen sanoo.

Artikkeli | Dakota Lavento

Julkisivutiilet:
Malli – Kasarmi-tiili
Koko – RT52 285x135x52
Värit – Usva Vaalea, Usva Tumma ja Luonnonvalkoinen
Kpl määrä – 450 tkpl

Sinua saattaisi kiinnostaa…

Mittatilaustiili – kasarmi

Soihtu Korttelikylä, Nuuskakuja, Jyväskylä
RT52 Usva Tumma, Usva Vaalea ja Luonnonvalkoinen

Kasarmi-tiili

Taideyliopisto Mylly, Helsinki RT60 R-Punainen Sutimestarin sauma

Sutimestarin sauma